פנג שואי קדום

35088-בית 1 מאמרעקרונות הפנג שואי בבתים הראשונים שנבנו בסין .
הבתים העתיקים הרבים הפזורים ברחביי סין הם עדות חייה לשימוש נכון בעקרונות הפנג שואי, שכן הם נותרו שלמים, יציבים ומרשימים
לאורך מאות שנים. הפנג שואי שימש בעיקר מודל לבנייה ולהחזקה של ארמונות ובתים של עשירי סין.

בסין הקדומה נבנו הבתים סביב חצר פתוחה וכללו מפלס אחד או שניים. השאפתניים והמקוריים יותר בבעלי הבתים חיברו שני מרכזי חצר האחד לשני. גודלו של המרכז נקבע בהתאם לגחמות לבו של בעל הבית. הבנייה בסין העתיקה התבססה על מידע שלא כלל חישובים של זמן אלא שימוש בנוסחאות המתייחסות למאפיינים טופוגרפיים או לאנרגיה היורדת אל העולם משמונה כוונים בשמיים. בחלק קטן מהבתים בהם ביקרתי בזמן שהותי בסין, נעשה שימוש בנוסחאות מתקדמות הקשורות למים (כדוגמת, שואן קונג דה גואה). נוסחאות אלו מתייחסות למקורות מים חיצוניים ופנימיים, שרק אדם מקצועי יכול לבדוק ולהשתמש בהן.

160866-סין דיסקט מספר 2 042

ביתו של עשיר הכפר עם נוסחאות פנג שואי

מרבית הבתים בסין בנויים מאבנים, מלבנים ומסיד מטויח, צבועים בצבע צהוב או לבן ובעליי גג רעפים ורצפה מעץ או מלבנים. דלת הכניסה לבית ניצבת לרוב כשהיא פונה לחזית המזרחית או הדרומית ושביל מתפתל מוביל אליה מהשער החיצוני. אם הייתה דלת הפונה לצפון, היא נחסמה בדרך כלל כפי שהמליצו יועצי הפנג שואי. בחלק מהבתים ישנן שלוש כניסות משניות: ממזרח, מדרום או מדרום מזרח. הכניסות המשניות מאפשרות לאורחים שהגיעו דרך החצר הפנימית להיכנס מכוונים שונים. דלתות המבנה גולפו בעבודת יד מפיתוחי עץ ולעיתים כללו גם משקוף בעל כנפיים הדומה בצורתו לגג פגודה. הבתים מוקפים היו פעמים קרובות בחומה גבוהה ללא פתחים, לבד מפתח הכניסה הראשי אליו, כדי למנוע מרוחות רעות לחדור אל מרחב הבית.

מכל צד של ארבעת האזורים שהקיפו את החצר היו שלושה חדרים שרוצפו במרצפות אבן עבות. בחדרים בקומת הקרקע התגוררה המשפחה כשבצמוד לחדריי המגורים היה סלון או חדר אורחים. מהסלון ומחדר האורחים הייתה קיימת גישה לשני חדרי השינה. בפינות בהן נפער פתח קטן לחצר, הוקם חדר שירות או מטבח שהוצנע באופן כזה שקשה יהיה לראותו בברור. המרפסת שהקיפה את כל החצר הפנימית הסתירה את אזור המגורים.

35088-בית 1 מאמר בית של סיני עשיר פתוח לשמיים

בחלק מהבתים הייתה החצר המרכזית חשופה בחלקה למי הגשם, שהיה מבורך ושימושי ובחלקה מכוסה בגג שהגן מפניו. באחד מבתי העשירים בכפר הופתעתי, כאשר ראיתי מעין מעבר צר וחבוי ששימש, כנראה, את בעל הבית להברחת פילגשו, אנשי סוד או פוליטיקאים מבלי שאיש יראה אותם בתחום החצר הפנימית. בבנייה הקפידו על-כך שמעשיו ואורח חייו של בעל הבית לא יהיו חשופים לעיני האנשים שברחוב, כדי למנוע פגיעה בכבודו, רכילות או פעילות כנגדו. 
במפלס הבית העליון בקומה הראשונה שימש החדר החשוב ביותר כמקדש לאבות הקדמונים. החדר נבנה בצורה מסורתית, במרכזו של הסקטור בצד המערבי. שאר החדרים בקומה העליונה נבנו במטרה לאחסן חפצים או כחדרי שינה נוספים. במקדש הודלקה מידי יום קטורת, והוגשו מנחות או אוכל פשוט שכלל לרוב שתי מנות. בתאריך ה-15 בחודש הירחי השביעי נערכה סעודה חגיגית, וגם פסטיבלים שנערכו במועדים שונים במהלך השנה הוקדשו לקדמונים.

תכנונה של הקומה הראשונה נעשה בקפדנות יתרה. מיקום חדרי השינה נקבע בהתאם לחשיבותם המשתנה של בני המשפחה; החדרים הטובים ביותר נועדו לבני הבית החשובים ביותר. חדרים טובים נחשבו אלה שמימשו בצורה הטובה ביותר את עקרונות הכיוון והמיקום לפי הפנג שואי ולא אלו שהיו יפים או רחבים יותר. בבתים לא היו חדרי שירותים, ודליים שהיו מיועדים למטרה זו נישאו החוצה. תכנונו של הבית נעשה לא במטרה לספק נוחות לדיירים אלא במטרה ליצור שיתוף, אחדות, חיי חברה ומעמד למשפחה כקבוצה – לאנשים החיים וגם לאלו שנפטרו מהעולם.

תפיסת המשפחה המסורתית המורחבת (כאשר דורות רבים של צאצאים התגוררו באותו בית, לבד מהבנות שעזבו לאחר שנישאו ועברו להתגורר עם בעליהן), אילצה את בעלי הבית לבצע שינויים בבתים רבים ולהתאימם למשפחה הגדלה. לרוב נבנתה קודם החצר המרכזית ורק לאחר כן נבנו החדרים תחילה מצפון ואחר כך ממערב, באופן שיתמוך בבית בצורה טובה יותר בצידו הצפוני. לאחר בניית החדרים נוספה קומה שנייה או מפלס בהתאם לצורך. גודלו של הבית העיד על גודלה של המשפחה. כאשר קומת הכניסה הורחבה יתר על מידה, נוצרו לעיתים אזורים אליהם לא הגיע כמעט אור השמש והם היו חשוכים למדי. המסדרונות מסביב לבית שהורחבו בעיקר בצידו הדרומי ייצרו תחלופת אוויר וסיפקו בידוד והגנה.

דוגמה לבית מרשים בסגנון זה אפשר לראות בפרובינציה שלShaanxi ב-Henan בצפון סין, בה ישנם מבנים משומרים מרשימים ורבים. הבית (מופיעה בכותרת) שנבנה בשנת 1368 בזמן שושלת מינג שייך היה למשפחת Wang. הבית הורחב ושופץ לאורך יותר מחצי מאה עד שנת 1811, וכלל בימיו המאוחרים 8,000 חדרים וחמישה בתי תפילה שהשתרעו על שטח של כ-45,000 מטרים רבועים. חזית הבית ושער הכניסה ניצבו בדרום ועורפו הנתמך על-ידי ההרים נמצא בצפון. לבית ישנה חצר פנימית פתוחה ומסביבה בנויים אזורי המגורים השונים, המחוברים זה לזה, ומאפשרים מעבר חופשי של אור ואוויר ומלכדים את בני הבית. הבית של משפחת Wang הוא חלק ממורשת סינית היסטורית מרשימה, והוא מציג לראווה תכנון עתיק בהתאם לעקרונות פנג שואי. מטרתם של עקרונות הפנג שואי היא ליצור חיבור בין האדם ובין טבע.

תורת הפנג שואי עברה התפתחויות רבות במהלך השנים. יחד עם זאת, היסודות הבסיסיים שלה שבהתאם להם נבנו הבתים בסין, במטרה לצור הרמוניה עם הטבע, נשארו בעינם עד ימינו אלו. את המידע ההכרחי העוסק בדו-שיח שבין האדם ובין הטבע כדאי שכולנו נאמץ.